Министърът на здравеопазването предизвика скандала около Пирогов. Не може здравният министър да

...
 Министърът на здравеопазването предизвика скандала около Пирогов. Не може здравният министър да
Коментари Харесай

Професор от Пирогов със силни думи към здравния министър

 „ Министърът на опазването на здравето провокира абсурда около „ Пирогов ”. Не може здравният министър да си извади пред всички персоналната история на болестта. После се оказа, че той не знае дори какво написа в документите. Кой е облагодетелстваният - болница „ Пирогов ”, която има закрепен бюджет и не е взела и стотинка повече, или този, който не е отишъл на касата и не си е платил 450 лева? ". Така началникът на Първа клиника по ортопедична травматология - проф. Диян Енчев, коментира разразилия се скандал пред Нова тв. 

Лекарят е безапелационен, че лечебното заведение не е взело непозволено един милион лв., както се твърди. „ Няма взети един милион лв. от „ Пирогов ” над закрепения бюджет. От началото на Коронавирус рецесията финансирането на всички лечебни заведения у нас е въз основата на закрепен бюджет ”, разясни проф. Енчев.

„ Ако човек се замисли, притежателят на „ Пирогов ” можеше да пристигна преди месец. Отстоянието между болничното заведение и Министерството на здравеопазването е малко. Можеше да пристигна и да приказва с шефовете на всички клиники. Да сложи въпросите, които той счита, че би трябвало да се решат. Да постъпи като сътрудник с сътрудник. Не е редно всичко да излиза по медиите. Дори считам, че не е редно да бъда тук. Моето място е в клиниката ”, съобщи професорът.

По думите му са вероятни всеобщи оставки на лекари. „ Основната причина е несправедливостта, огорчението и обидата. Това е безусловно обяснимо. Отношението към опазването на здравето по принцип постоянно е било отрицателно. Липсва обикновено финансиране. Едва преди 4-5 години в болничното заведение беше осъществен общоприет ремонт. Това е доста обидно и мъчително ”, сподели още докторът.

Той коментира и неналичието на клинична пътека за лечение на „ пост-COVID-синдром ”. 

„ Тези, които е трябвало да я създадат, не са. Проф. Салчев е трябвало да задейства този развой. Навсякъде се пишеше, че болестта може да продължи една година поради последствията. След като не си основал тази пътека, принуждаваш лекарите да извършиш административни нарушавания. Това не е ли нарушаване? ”, пита проф. Енчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР